Így karácsony környékén megnövekedik az érdeklődés Jézus születésének a körülményei iránt. Bár mostanság a bolygók eggyüttállása és a betlehemi csillag újbóli megjelenése volt a figyelem központjába, azért Jézus születésének a további körülményeiről se feledkezzünk meg . Erről az eseményről a szinoptikus evangéliumok közül a Máté 1:18-2:12, valamint a Lukács 2:1-40-ben olvashatunk. 

Jelen esetben számunkra az a kérdés, hogy Jézus barlangban, vagy istállóban született? A kérdés fontossága érthető, hiszen a különböző értelmezések különböző üzeneteket hordoznak számunkra. Én a kialakult hagyománytól eltekintve egy korai, pszeudoepigráf forrásra hívnám fel a figyelmet, méghozzá a Jakab protevangéliumára. Ezt az iratot a nyugati kereszténység kevésbé tartja számon, mint a keleti, mindenesetre a hatása nyilvánvaló volt a korai egyházban.

A protevangélium alapján (bővebben: https://peklac.reblog.hu/jezus-szuletese) elég valószínűtlennek látszik, hogy Jézus egy fából tákolt istállóban született meg, sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy ez az esemény egy barlang-istállóban történt, amely abban a korban egyszerre szolgált az emberek és az állatok lakóhelyéül. Érdekes továbbá, hogy a betlehemi „idill“-ben szereplő ökör és szamár ábrázolása az Ésaiás 1:3-alapján terjedt el.

"Az ökör ismeri gazdáját, és a szamár az ő urának jászlát; Izráel nem ismeri, az én népem nem figyel reá!"

A korakeresztény ikonok rendszerint Jézus barlangban való születését ábrázolják, amely egyrészt mutatja a Protevangélium elterjedését, másrészt pedig nyilvánvaló utalás Platón barlanghasonlátára, amely alapján, az ember e világban való létezése hasonlatos ahhoz az emberéhez, aki egy barlangban van megkötözve és egy lobogó tűz előtt mozgó árnyak kivetülését szemléli a barlang falán.  Ebből az állapotból pedig a protevangélium szerint Jézus az aki kivezette az embert.

karácsony Jézus születése evangélium

Platónal üzenetével ellentétben - miszerint a saját intellektuális tevékenység által, az ideákon felülemelkedve, megpillanthatjuk az egyedüli jót - a kereszténység üzenete az, hogy a Názáreti Jézus a Krisztus és, aki értünk emberekért született meg emberként, hogy a keresztáldozatába és a feltámadásába vetett hit által megismerhessük az Atya jóságát.